6 bästa tipsen för nybörjare

Intresserad av att börja med fiske? Fiske är en fascinerande hobby som kan ge så mycket! Det är jag ett levande exempel på. Om du så att säga vill doppa tårna kan du komma igång på nolltid, särskilt om du följer mina tips. Några tips kanske är uppenbara medan ett och annat kanske känns som en nyhet. Har du till exempel hört talas om solfjädermetoden? Fortsätt läsa för att få mina bästa tips.

Börja enkelt med enkel utrustning

Jag vet att det är lockande att öppna hela plånboken och köpa den allra bästa utrustningen på marknaden. För att komma igång med fiske behöver du dock inte de nyaste (och dyraste!) prylarna. Du kommer långt med ett enkelt spö, en enkel fiskelåda med enkel utrustning och en bra lina. Skulle det sedan visa sig att fiske inte är din grej så har du inte förlorat särskilt mycket.

Anpassa spö, lina och krok efter ditt fiske

Om du ska fiska stora fiskar i stora vatten behöver du ett kraftfullt spö, en stark lina och en rejäl krok. För fiske i svenska småsjöar är en sådan uppsättning istället onödigt kraftfull. Förmodligen skulle du inte känna fisken nafsa på linan. Vad betyder det här? Jo, du bör anpassa spö, lina och krok efter var och vad du fiskar.

Använd rätt drag

Olika fiskarter har olika föda. En gädda äter till exempel inte samma föda som en abborre. Det har naturligtvis betydelse när du ska välja drag. Ska du fiska gädda ska du välja drag som liknar (och rör sig som) gäddans föda och så vidare. Du kan få tips och råd om val av drag både i din lokala fiskebutik och på nätet. Jag kan rekommendera ett besök i en fiskebutik med kunnig personal. Där kan du ställa alla frågor du kan tänkas ha!

För dagbok över ditt fiske

Det finns så många variabler som påverkar dina resultat på fisketuren. Ofta går det dock att se mönster och för att hitta dessa mönster kan du med fördel föra dagbok. Skriv in tider, väder, platser, utrustning med mera i din dagbok. Idag finns det också smarta appar som du kan använda. Jag använder en app som heter ANGLR för att notera allt kring mitt fiske. Gratisversionen har mängder av smarta funktioner.

Fiska smart – använd solfjädermetoden

Det finns en klassisk strategi inom fiske som brukar kallas solfjädermetoden. Namnet är inte valt av en slump! Det hela går ut på att du skannar av vattnet med kast från vänster mot höger, eller tvärtom. Du kastar tätt och så att säga arbetar dig genom en lite större yta. Om du använder den här metoden täcker du en stor del av vattnet och ökar chansen att få napp.

Fiska på rätt tider

När du har den utrustning du behöver och vet hur du ska fiska är frågan när du ska fiska. Den bästa tiden är givetvis olika beroende på plats och typ av fisk, men det finns några saker att tänka på. När det är sommar är det klassiska rådet att pröva lyckan morgon och kväll. Då är fisken som mest rörlig i vattnet. Ett annat tips är att fiska i dåligt väder – ju sämre väder, desto mer fiskelycka!

Sammanfattning

Jag hoppas att du kan ha glädje av mina tips för nybörjare. Följer du tipsen kan du förhoppningsvis komma igång med ditt fiske på det enklaste och smartaste sättet. Kom ihåg att börja med grunderna, både när det gäller utrustning och strategi. Du har sedan hela livet på dig att lära dig mer. Fiske är en sport som ger livslånga utmaningar och glädjeämnen om man fastnar i den!


Populära inlägg i den här bloggen

Min jakt på gammelgäddan – april 2023